Valentino - idei marete

04/11/2013 09:30

Pe 23 ianuarie 2008, regele Valentino si-a facut ultima reverenta. Colectia sa haute couture pentru aceluiasi an este ultima care ii poarta semnatura, insa Casa Valentino va continua sa existe, iar creatorul a lasat-o pe mainile bune ale Alessandrei Facchinetti, omul de la planseta de design Gucci, pana in acest sezon.

Posete clutch

Elegant, perfect bronzat,cu tinuta sa impecabila, Valentino a aparut pe podium, la finalul prezentarii, trimitand bezele in public. De altfel, o audienta de zile mari, pentru ca au venit sa-si ia la revedere de la maestru Lucy Liu, Claudia Schiffer, Eva Herzigova, Marisa Berenson, Uma Thurman, Miuccia Prada, Emanuel Ungaro si o seama de ilustri clienti de-ai sai din inalta societate italiana pentru care a creat o multime de posete clutch. Cu totii, aproximativ 800 de invitati, multi purtand, ca un omagiu, tinute cu semnatura designerului. Gala, gazduita de Muzeul Rodin din Paris, a avut o atmosfera aparte, in stilul impozant si glam ce defineste, de mai multe decenii, brandul Valentino. Vestea retragerii sale era deja cunoscuta din toamna, cand acesta isi anuntase intentiile de a renunta la moda. „in iulie, anul trecut, la Roma, am celebrat cea de-a 45-a aniversare in lumea modei.

                                         

A fost un moment magic, de bucurie enorma. Un moment atat de grandios, incat este imposibil sa-l mai repet. Asa ca, in acea clipa, am decis ca este timpul cel mai potrivit sa spun adio lumii modei", si a creatiior de posete din piele, a declarat designerul in varsta de 75 de ani. In plus, Valentino are multe planuri: vrea sa se dedice altor proiecte, intre care crearea de costume pentru teatru si un muzeu Valentino, deschis tuturor tinerilor designeri dornici sa invete din experienta sa, in care sa adune tot ceea ce a lucrat de-a lungul vietii, de la simplele schite de inceput la arhivele colectiilor grandioase de moda care au urmat.

Valentino apartine unui grup de designeri saizecisti, dar — spre deosebire de multi dintre colegii sai de generatie, prinsi de febra pop art, de imprimeurile psihedelice sau de trendul mini — a mizat pe eleganta fustelor lungi, pe rosul aprins care, de altfel, ii si poarta numele, pe contrastul sobru dintre alb si negru. Iar pariul i-a fost unul castigator, pentru ca, pana in ziua de astazi, acestea au ramas elementele definitorii ale stilului sau. S-a lasat inspirat de lucruri delicate, precum florile, pe care le-a folosit in printuri, pe matase, si a dat fustelor si rochiilor sale forma petalelor. „Cred ca niciun barbat din lume nu-si doreste sa iasa cu o femeie imbracata baieteste",motiveaza designerul aplecarea sa catre feminitate, catre silueta fragila si eleganta cu care a debutat in ovationata Colectie Alba din 1967, si pe care a pastrat-o drept muza pana la final. Viziunea sa romantica si creatiile diafane, acele rochii superbe, ca o spuma, dantelate (aici recunoastem din nou amprenta creato­rului), destinate femeilor de toate varstele, l-au incoronat repede drept regele covoarelor rosii si al inaltei societati. Modele noi si foarte frumoase doar aici.